Forum SMKDLP
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Pendidikan asas penting elak keciciran

Go down

Pendidikan asas penting elak keciciran Empty Pendidikan asas penting elak keciciran

Post by mahsih Fri Aug 07, 2009 11:03 pm

KOTA KINABALU 6 Ogos - Pendidikan asas di peringkat prasekolah wajar diberi perhatian bagi mengurangkan masalah keciciran pembelajaran di kalangan generasi masa depan.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd Johari Baharum berkata, penekanan dan perhatian istimewa terhadap pendidikan asas merupakan proses awal ke arah melahirkan generasi muda yang berilmu dan seimbang.

"Untuk itu, salah satu usaha yang harus dilakukan ialah dengan memastikan pelajar di semua peringkat dididik dengan sempurna termasuk memberi perhatian kepada pendidikan asas iaitu peringkat prasekolah," katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan program Kembara Minda 1Malaysia bersama angkasawan negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor anjuran Persatuan Warga Cinta Negara Malaysia (Pencinta) di Auditorium Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan di sini hari ini.

Mohd. Johari yang mewakili isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor selaku penaung kehormat Pencinta berkata, kekuatan sesebuah negara semakin bergantung kepada keupayaan melahirkan generasi pewaris yang penuh dengan daya intelektual yang seimbang.

Mengenai konsep 1Malaysia, Mohd. Johari berkata, ia penting untuk diterapkan dalam generasi muda bagi membentuk rakyat Malaysia yang bersatu padu.

Sementara itu, Presiden Pencinta, Datuk Izudin Ishak berkata, Pencinta akan memperluaskan Program Kembara Minda 1Malaysia bagi menyokong hasrat kerajaan melahirkan modal insan yang berkualiti.

Selain itu, katanya lagi, Pencinta akan melancarkan beberapa lagi program yang mampu menyokong hasrat kerajaan itu.

Antaranya, ujar beliau, ialah mengadakan program Pemukiman Satu Hati Cinta Negara dan menerbitkan cakera video digital (DVD) Kumpulan Deklamasi Puisi 1Malaysia
mahsih
mahsih
Admin

Posts : 63
Join date : 12/06/2009
Age : 36
Location : Unknown

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum