Forum SMKDLP
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Wanita hamil berisiko hidap H1N1

Go down

Wanita hamil berisiko hidap H1N1 Empty Wanita hamil berisiko hidap H1N1

Post by mahsih Fri Aug 07, 2009 11:15 pm

MELIHAT jumlah kes selesema babi atau Influeza A (H1N1) yang sedang menular di seluruh dunia ketika ini, para saintis dari Pusat Pengawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat mendapati kadar wanita hamil yang dimasukkan ke hospital disebabkan jangkitan penyakit itu adalah empat kali lebih tinggi berbanding kes biasa.

Para penyelidik dari jabatan tersebut turut menemubual wanita hamil yang dimasukkan ke hospital kerana selesema babi dan semua mereka mengatakan keadaan kesihatan mereka amat baik sebelum mereka jatuh sakit disebabkan virus tersebut.

Justeru para penyelidik berpendapat bahawa wanita hamil adalah golongan pertama yang patut mendapat vaksin selesema babi kerana mereka berisiko untuk mendapat jangkitan daripada virus H1N1.

Kajian tersebut turut mendapati wanita yang hamil akan berhadapan dengan komplikasi serius apabila terkena jangkitan virus pembunuh tersebut.

Di United Kingdom (UK) sehingga kini sekurang-kurangnya dua wanita hamil menjadi korban selesema babi. Seorang lagi wanita hamil di UK terpaksa menerima rawatan di sebuah hospital di Sweden kerana hospital yang merawat pesakit selesema babi di UK sudah penuh dan tidak dapat memberikan rawatan terbaik kepada bakal ibu tersebut.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Lancet itu juga menyarankan wanita hamil patut segera mendapat suntikan vaksinasi supaya diri dan bayi mereka selamat.

Disebabkan kes selesema babi yang agak tinggi di kalangan wanita hamil, terdapat beberapa cadangan bagi mengurangkan risiko mereka terkena wabak tersebut.

Beberapa agensi kesihatan di Amerika Syarikat mencadangkan agar wanita hamil tidak berkunjung ke lokasi yang penuh dengan orang ramai tetapi pihak kerajaan pula berpendapat wanita hamil boleh meneruskan cara hidup seperti biasa cuma perlu mengambil langkah ekstra dalam kebersihan. - Agensi
mahsih
mahsih
Admin

Posts : 63
Join date : 12/06/2009
Age : 36
Location : Unknown

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum